Nu există, cred, nicio legătură între Brazil şi Fellini; sau, dacă există cumva şi nu ştiu eu, oricum nu contează. Şi, cu toate astea, există un raport de complementaritate între viziunea din această postare, schiţată în jurul filmului Brazil şi cea care va urma, şi care se va învârti în jurul lui Fellini.
Mi-a plăcut mult acest film, cum am mai spus, dar mă repet pentru că mi-a plăcut într-un mod special. L-am văzut în urmă cu câţiva anişori buni. Nu ştiam pe atunci că este o interpretare liberă şi parodică a romanului „1984” (nu mai are rost să spun de cine e), pe atunci oricum nu-mi păsa, cum nu-mi păsa nici cine era regizor; astfel de detalii n-aveau niciun farmec.
L-am vizionat, însă, cu nerăbdare, dar şi cu o atenţie naivă. Îmi recomandase filmul un prieten (era filmul lui preferat), spunându-mi şi ca trebuie să fiu foarte foarte atent; ba, mai mult, că trebuie să fiu atent la fiecare detaliu, că dacă scap măcar unul, nu mai înţeleg nimic din film.
Şi, uite aşa, am fost numai ochi şi urechi. Dar, numai în legătură cu un mic, dar important, detaliu am fost de acord cu prietenul meu. Este vorba de momentul când cade o insectă (o muscă parcă) în maşina de scris şi se produce aceea eroare de la care porneşte tot tămbălăul care urmează.
Am remarcat, totuşi (că doar m-am uitat cu mare atenţie), felul, care n-avea cum să nu-ţi placă, în care parodiază şi ironizează birocraţia, neatribuindu-i, însă, nicio semnificaţie sau interpretare; cum, de altfel, a reuşit să mă „prindă” şi să mă transpună şi pe mine în frumosul vis visat de personajul principal, pe care nu-mi aduc aminte cum îl cheamă, şi nici n-am chef să mă uit pe www.imdb.com.
Oricum, cam ăsta era modul în care vedeam pe-atunci filme; aşa…, naiv şi plin de fascinaţie; şi ce plăcut era…
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment