Sunday, October 28, 2007

La Regle du Jeu

În seara asta m-am hotărat să văd Regula jocului, a lui J. Renoir, film din 1939. Oricine are de a face cu filmografia ori istoria cinematografieim trebuie să treacă în mod obligatoriu şi prin acest film. Vizionarea lui (una marcată de asteptări profunde şi de titulatura predecesorilor drept unul dintre cele mai bune filme ale tututror timpurilor) lasă însă, în primă instanţă (şi din câte am observat, în genere nu e vorba doar despre mine) senzaţia unui spectacol bizar. Eşti pus, încă de la început, în faţa unei dreame care se intersectează în mod repetat cu comedia, lucru care, de altfel, se întâmplă pe tot parcursul fimului. Legat de acest aspect, se spune că Renoir a afirmat: "During the shooting of the film I was torn between my desire to make a comedy of it and the wish to tell a tragic story. The result of this ambivalence was the film as it is." Amin. Totuşi, filmul duce cu gândul, o dată la Gosford Park, al lui Robert Altman, şi aici mă refer la polaritatea claselor sociale şli la rolul şi "jocul" servitorilor în cadrul conacelor burgheze. În al doilea rând, nu ştiu de ce, dar filmul mi-a lăsat într-un fel un sentiment de film a la Fellini, imaginea unui joc de scenă special, de "dezmăţ" (binecunoscutul comporatament aproape sangvin franţuzesc) şi de un amestec fermecator de replici serioase (unele filosofice) cu stupidităţi fency spuse, în anumite contexte, de anumite personajem oarecum a la Truffaut.


Filmul a fost restaurat în '50 şi dedicat memoriei lui André Bazin. De altfel, pentru cine vrea o primă impresie BUNĂ despre acest film, a se citi memoriile lui Truffaut, unde se povesteşte cum acesta a văzut de nu ştiu câte ori la cinema acest film, în lucrarea care se găseşte la Institutul Francez din Bucuresti, secţia Cinema, Les Films de ma Vie.
Bun, dincolo de trecerea în revistă a acestui film, poate mai găsim păreri şi amendamente. Şi poate porneşte şi o discuţie.


Câteva linkuri utile unde puteţi găsi mai multe informaţii ori poze din film:

http://www.imdb.com/title/tt0031885/

http://www.sensesofcinema.com/contents/directors/03/renoir.html

http://www.filmnotes.com/articles/laregledujeu.html

http://www.afrhc.fr/artrdj3.htm

http://www.thefilmjournal.com/issue11/rulesofthegame.html

http://www.filmreference.com/Films-Ra-Ro/R-gle-du-Jeu.html

http://www.eclairages.com.fr/index.php?action=article&id_article=248899

http://opus-all.paris.iufm.fr/tl/tl_renoir/pistes1.htm

http://francois.henry1.free.fr/renoir/regle.html

http://blogs.guardian.co.uk/film/2007/03/what_every_film_critic_must_kn.html

http://www.dvdclassik.com/Critiques/dvd_regledujeu.htm

No comments: