Friday, November 30, 2007

Filme din Germania

Doua filme asemanatoare despre chestiuni morale grave. Das Experiment este inspirat de Stanford Experiment (Google it!) iar noua, mutatis mutandis, ne aduce aminte de ceea ce s-a intamplat la Pitesti. Al doilea, Anatomie este ceva mai slabut - in esenta, despre alunecare spre cruzime a celor care urmeaza dictonul "scopul scuza mijloacele". Apropo, manechinele din film sunt... reale, vedeti http://www.bodiestheexhibition.com/ -- cea mai obscena expozitie de care am auzit pana acum. Sunt convins ca veti recunoaste cei doi actori din Run Lola Run.

Das Experiment trailer



Anatomy trailer

Thursday, November 22, 2007

For fun

Aaa.. pentru amuzament si incalzirea spiritelor :) Probabil stiti cu totii filmuletul so, have fun again:


Norocul sau viata, sa-i spunem asa....


Recunosc, Tudor, trailer-ul m-a provocat. Asa ca am tras filmul si m-am uitat. Raspunsul meu vine cam tarziu, lipsa de timp, nimic mai mult.

Intacto, regizat din cate am vazut pe IMDB de Juan Carlos Fresnadillo, este exact cum ai spus "un film neobisnuit". Sa fi avut eu o parere proastra despre filmele spaniole bazata pe eroare?? Sau e poate acest nou val de care vorbesti... Regizorul mi-e necunoscut.. O certitudine: e interesant, filmul te tine, e un film de suspans si nu un thriller/drama cum scriu cei de pe IMDB, parerea mea.. E de bifat, in orice caz.
Ce mi-a placut, sa o luam asa, putin sistematizat:
- ideea;
- modul in care te introduce in poveste oferindu-ti putine detalii si captandu-te cu fapte, sa le spunem, posibile;
- muzica;
- au fost cateva imagini care s-au straduit sa fie artistice, le-as spune plastice..
- cum a fost interpretat Evreul (Samuel) de Max von Sydon; mi se pare ca actorul aduce un pic cu Peter O'Toole;
- last but not least, remarcabila scena cu alergatul printre copaci; o apreciez foarte mult, este scena care m-a facut sa vad filmul dupa ce am vazut trailer-ul; trebuie totusi sa mentionez, apropo de trailer si de aceasta scena ca: 1) trailerul este bine facut, dar nu reflecta prea bine ideea filmului si 2) cand am vazut filmul, scena cu alergatul printre copaci nu mi s-a mai parut chiar atat de impresionanta; filmul te pune deja in fata incercarilor cu una din primele faze, cea cu tipul care incearca sa treaca printre masini ("sinucigasul").

Ce nu mi-a placut:
- faptul ca exista un raspuns la sfarsit (povestea modului in care a inceput Evreul sa stranga poze) - mi se pare o incercare de holywoodizare si de ungere cu afectivitate... sau, de ce nu, chiar cersire sentimentala;
- personajul lui Tomas, Leonardo Sbaraglia, care dadea prea repede in inlacrimare feminina;
de asemenea, nici Sara nu mi-a placut (si ca suntem la acest capitol, si scena cu dezgolirea sanilor mi s-a parut fortata si de prost gust - vazuse deja ca are o cicatrice pe piept; trebuia sa vada si cat e de mare???);
- faptul ca sfarsitul este previzibil, atat de previzibil... :(

Dar e ok. Ideea de control prin acapararea norocului (sa nu ne gandim la chestiile alea cu vampiri de energii!), ideea de acceptare nu a destinului asa cum e el, ci a destinului norocos... Si ca tot povesteste madame Zoe Petre la curs cum grecii considerau ca destinul fericit al unui om se si exprima prin manifestarea unei vieti fericite... nu vi se pare similar?? Ca pana la urma e si vorba de castigarea unui destin... asta e alta poveste, dar intr-un sens implinirea prin castig, de orice natura ar fi el, este aceeasi cu favorurile facute de Zei... sa ne amintim si ca despre Evreu Federico spune ca el este "Zeul norocului".
In fine, ceea ce trebuie aplaudat, zic eu, este aruncarea in aer a unei idei originale.

Intrebare: cine ce-mi mai poate spune despre acest regizor? Stie cineva alte filme facute de el?? De asemenea, mai stiti filme care ies din tipar??

Saturday, November 17, 2007

Scene memorabile: Intacto

Intacto, sau... arta magica a norocului. Un film neobisnuit, din noul val spaniol.

Saturday, November 10, 2007

P.S.

Am gasit in alta parte, pe net, scenariul filmului. Cine vrea, sa mi-l ceara - nu-l pot pune aici din diferite motive si pt ca oricum are 88 de pg. :)
Cateva poze din Ingerul necesar:
Exista si un trailer pe care nu il pot lua la http://www.ingerulnecesar.ro/trailer.html;

Gasiti mai multe poze si detalii despre film pe site-ul de care v-am zis;

O poza de la filmari:
Si o poza cu regizorul Gheorghe Preda:
Recunosc ca e putin incitant filmul asta, nu foarte mult, dar imaginea minimalista mi-a stranit curiozitatea. Sper sa ajung sa il vad.
Am aflat cum il cheama pe regizorul care a facut Ingerul necesar (am vazut un afis la Universitate): anume, Gheorghe Preda (nici o legatura cu mine, sic!). A vazut cineva filmul? Stiti ceva despre el? Am vazut ca filmul are un site: www.ingerulnecesar.ro. Inca nu am apucat sa ma uit, ma duc acum. Insa l-am auzit pe regizor la Radio Romania Actualitati, i se lua un interviu: atitudine pamfletara si ironica, plus privire de la inaltime (intelegeti voi). Uf!... sunt plina de prejudecati!

Informare

Oricine este invitat aici poate posta un mesaj, de pe linia de sus dreapta unde scrie : mesaj nou (new message). Asta deoarece o data cu invitatia este automat inscris ca autor. Recomand acest mod de a posta mesaje, intrucat este mult mai coerent si accesibil firului discutiei, plus ca ofera posibilitatea de postare imagini, filme etc.
Cine trece pe aici si nu este inscris ca autor, fie imi trimite un mail la adresa adelapreda@gmail.com in care imi cere sa fie inscris aici si de ce, fie posteaza doar la sfarsitului unui anumit post, sectiunea: comentarii. Asta e tot!
Mult curaj!

Wednesday, November 7, 2007

Revenim la 432

Facem o pauza de la Regula jocului al lui renoir, ca sa ne intoarcem la 432. Alex spune: filmul asta e unul slab, care nu poate sa fie catalogat dupa alte filme de valoare care au stat in frunte la Cannes. Daca este sa punem lucrurile asa, riscam sa transmutam viziunea Cannes-ului in spatiul Oscarului. Faptul ca la Cannes juriul se schimba de la an la an si ca este si atat de variat (nu doar critici de film, de exemplu), ca e prin excelenta spatiul cel mai deschis in care minti luminate vin si judeca daca exista ceva de valoare acolo sau nu, faptul ca sunt capabile sa sa contextualizeze si sa grupeze, sa vada mai mult decat "bucata" respectiva, ca o pot recepta drept un fragment din ceva mai mare si mai cuprinzator.. etc - toate acestea te obliga sa privesti problema cu mai multa suspiciune. De ce spun asta? Sa vedem: 432 trebuie analizat secvential:
* el este un film romanesc, ce face parte dintr-o serie de filme contemporane, se claseaza printre ele si alaturi de ele incearca sa stabileasca un gen , un tip, o caracteristica - ceea ce revistele numesc "genul cinematografic romanesc";
* 432 mai aduna si mai pune pe tapet inca o imagine, alaturi de altele, in care comunismul este reprezentat. Trebuie sa intelegem ca ceea ce a reprezentat Durerea unui popor timp de atatia ani trebuie curatat - trebuie in primul rand spus pe fata si scos in evidenta, si in al doilea rand, trebuie asumat - populatia romaneasca, pentru a iesi din comunism (lucru pe care inca nu l-a facut) trebuie sa inteleaga ca acesta era RAU, ca in el, tot ce era mai macabru era la ordinea zilei; exista in continuare nenumarati oameni care nu-si mai amintesc de aprozare, de cozi, de lipsuri etc - nu am sa stau sa insir, e inutil;
* aceasta spalare de ceea ce inseamna comunism, Mungiu ( si nu e singurul) a ales sa o faca nu metaforic, nici comic (cum a fost California Dreamin', care, by the way, e dupa o poveste reala), ci cat se poate de realist (intregul film isi spune cuvantul);
* mai exista si problema concurentei: 432 nu este in competitie cu filmele mentionate de Alex, ci cu cele de anul acesta; te-ai intrebat daca nu cumva filmele celelalte nu se ridicau la inaltimea lui?

In fine - eu una sunt de parere ca seria aceasta de filme reci inca nu trebuie sa se termine - nu am ajuns inca la stupefactie totala. Un regizor iesit de pe bancile Academiei si tocmai a lansat o chestie care se cheama Ingerul necesar cred, zice ca el incearca sa se detasesze de acest val si sa faca ceva de-al lui. Si inca nu am vazut filmul, nu ma pronunt, dar am auzit cate ceva despre el si mi se pare ca se etaleaza doar o frustare de ordin personal pe niste bani relativ publici. Cu asta trebuie sa ne lamurim.

(va urma)