Wednesday, April 9, 2008

Seria filmelor americane & britanice

Îmi propun să analizez pe acest blog o serie de filme pe care le-am văzut în ultima perioadă şi care mi-au creat un profund sentiment de apartenenţă la un anumit gen de gândire. Pentru că este inutil să propun nişte filme, fără să analizez modalitatea lor de a te pune să gândeşti şi să deconstruieşti universul cinefilic. Prima atracţie faţă de cinema este una instinctivă, debordantă, dependentă faţă de ecran, de peliculă.

O să postez o serie de linkuri, unde puteţi să citiţi deja o analiză a filmelor respective. Dar să schiţez întâi cadrul analizei mele. Pentru a analiza imaginea trebuie să intri cu capul într-un halou. Acest halou se numeşte universul filmului, suma de imagini şi idei care formează pelicula. Ca şi cum ar intra cineva într-o carte şi brusc ar fi derutat de multitudinea de secvenţe multiplicate la infinit. Când intri într-un film, la propriu, ai impresia că se află pe undeva o poveste scrisă. Un mod de a gândi decurge din secvenţele filmului- de ce apar imaginile în acea ordine? Este întrebarea de bază, shakespeariană maybe. Eu pornesc întotdeauna de la această premisă şi-mi imaginez de ce regizorul a ales acea ordine a secvenţelor. Este clar o dovadă de gândire regizorală, un mod de a construi universul cinefilic. În acele momente cineva a pus accentul pe o idee, şi nu a ales-o la întâmplare.

O să încep cu analiza filmului-3:10 to Yuma. http://www.imdb.com/title/tt0381849/

Pretty nice. Nu e the best, dar are actori buni şi o idee care mi-a plăcut mult, remake-ul westernului. Este foarte greu, dacă aţi observat să vezi un remake bun în zilele astea. Parcă toate ideile s-au oprit ages ago, şi orice remake e mai mult sau mai puţin o copie fadă a originalului. Ideea de a fi opus sistemului şi în acelaşi timp să îi supravieţuieşti pune la îndoială scara de valori umane. Watch it! Binele se volatilizează şi răul rămâne în picioare, concluzia fiind că răul s-a transformat în bine. Până la urmă subtextul dostoievskian este mai mult decât evident. Poate de aceea m-a atras filmul foarte mult.
Linkul analizei filmului este: www.egophobia.ro , la secţiunea critică-film.
Şi nu este greu să îţi dai seama că sunt unele filme bune, de unde poţi să extragi chiar o idee...hmmm, e adevărat.

http://www.egophobia.ro/17/critica.html#5

1 comment:

smith john said...

Super blogul !
Trailer+film+subtitrare filme gratis 2009
http://filme-gratis-2009.blogspot.com Intra si vezi !
Bafta in continuare !